Google Ads / Annonsering

Google är idag världens största sökmotor och det görs dagligen cirka 3,3 miljarder sökningar endast på deras plattform. Det innebär att om du vill nå ut till dina kunder på bästa sätt behöver du synas på Google. För att du ska lyckas med den digitala marknadsföringen av ditt företag behöver du arbeta med SEO, Sökmotoroptimering, och SEM, Sökmotorannonsering.

Att arbeta med SEO och optimeringen av din hemsida för att ranka bättre i det organiska resultatet tar tid. När du annonserar via Google Ads syns du direkt. Google Ads har funnits i över 20 år, närmare bestämt sedan oktober 2000, då Google Adwords (som det tidigare kallades) lanserades. Idag är Google utan tvekan marknadsledande inom annonsering online.

Annonsera med Instagram-annonser

dina kunder
finns på Google

Enligt uppgifter från Google tjänar de företag som använder sig av Google Ads i snitt 8 kr för varje krona de spenderar. Idag är Google Ads ett oerhört viktigt verktyg för företag som vill synas bättre online och vill få fler kunder att hitta deras produkter eller tjänster. Att med hjälp av Google Ads skapa relevanta och inriktade kampanjer och annonser är ett utmärkt komplement till arbetet med SEO för ranka bra organiskt på viktiga sökord.

Vill du få mer trafik till din
hemsida? Då ska du annonsera
med Google Ads.

Det är många gånger en bra strategi att annonsera på sökorden du vill synas på, även om du har bra synlighet i det organiska sökresultatet, eftersom du på så sätt har betydligt större chans att få nya potentiella kunder till din hemsida. Av de 50 miljoner sökningar som görs på Google varje dag når ungefär 70% av besökarna hemsidor genom att klicka på länkar i det organiska sökresultatet. De resterande 30% hittar till hemsidor genom att klicka på annonser via Google Ads. Om du använder dig av annonser och samtidigt har en bra placering organiskt så ökar chansen att en kund klickar sig vidare till din hemsida.

Det är viktigt att komma ihåg att även om man har förstaplatsen organiskt på ett sökord så visar Google ofta upp annonser ovanför sökresultatet. För att kunna skapa en lyckad marknadsstrategi online är det viktigt att göra en korrekt analys av marknaden, konkurrenterna och sökorden.

Med sökmotoroptimering syns din hemsida bättre på Google.

Vad är då
Google Ads?

Google Ads är världens största verktyg för digital annonsering. När du gör en sökning på Google ser du Google Ads-annonser allra högst upp på sidan samt allra längst ner på sidan.

När du gör en sökning på Google ser du Google Ads-annonser allra högst upp på sidan samt allra längst ner på sidan. Skillnaden mellan Google Ads och det organiska sökresultatet är att det inte går att påverka det organiska sökresultatet genom att betala för kampanjer, medan du med Google Ads kan göra just detta för att din hemsida ska få bättre synlighet och fler besök.

Att marknadsföra sin hemsida med Google Ads innebär att man betalar för att visas högst upp på Google och man betalar varje gång någon väljer att klicka på annonsen. Detta kallas för Pay per click eller PPC och kostnaden som du betalar varje gång en besökare klickar på just din länk bestäms av konkurrenssituationen och vilka sökord det rör sig om.

Det är viktigt att ständigt hålla koll på exakt hur mycket du betalar för varje klick eftersom det snabbt kan överstiga budgeten som du har satt för din annonsering. Att nå ett bra resultat kräver övervakning och optimering då du självklart vill få ut så mycket som möjligt av dina kampanjer och därmed öka vinsten i ditt företag.

Det är dock inte enbart på sökmotorn Google du kan annonsera. Du kan välja att få dina annonser att även visas i Gmail, på Youtube eller på externa webbsidor som är kopplade till Google Ads nätverk.

Varför använda
sig av Google Ads?

Google Ads är ett utmärkt verktyg för dig som vill öka din försäljning, öka antalet besökare på din webbplats eller vill ha återkommande och fler kunder. Med Google Ads är det möjligt att specificera den målgrupp du riktar dig mot. Du har även möjlighet att rikta in annonserna geografiskt så att du syns på specifika sökord i specifika orter.

Skillnaden mellan
Google Ads och Google Adwords

Google Adwords och Google Ads är samma sak. När Google skapade sin marknadsföringstjänst för drygt 20 år sedan valde de att kalla tjänsten för Google Adwords. Google ville skapa en tjänst som skulle göra det enklare för potentiella kunder att hitta företag som erbjuder exakt det de söker.

Google valde att byta namn på sin tjänst från Google Adwords till Google Ads 2018. Innan namnbytet för tjänsten gjordes användes ofta begrepp som adwords-byrå och adwords-konsult istället för det vi idag kallar för SEM-byrå och SEM-specialist. Google valde att ta beslutet att byta från Google Adwords till Google Ads bland annat eftersom marknaden och efterfrågan har förändrades och ser idag inte ut på samma sätt som de gjorde för 20 år sedan.

Att marknadsföra sin hemsida med Google Ads innebär att man betalar för att visas högst upp på Google och man betalar varje gång någon väljer att klicka på annonsen. Detta kallas för Pay per click eller PPC och kostnaden somdu betalar varje gång en besökare klickar på just din länk bestäms av konkurrenssituationen och vilka sökord det rör sig om.

Vill du istället annonsera på Facebook kan du läsa mer här

Let’s play!

Nyfikenhet leder till kunskap. Vår kunskap inom SEO, webb design och marknadsföring är därmed enorm.